Sådan undgår du tandpine i julen

Tandlægevagter over hele landet sidder klar til at hjælpe, hvis du får tandproblemer i juledagene.
15. december 2021
Bemærk: Denne nyhed er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information.

Av! Den gode julestemning kan hurtigt blive spoleret, hvis du knækker en tand på flæskesværen eller julegodterne. De fleste tandlæger holder lukket i juledagene, men der er stadig hjælp at hente, hvis uheldet er ude. Hvis du får tandpine eller mindre tandskader uden for din egen tandlæges åbningstid, fx smerter i en tand eller en tabt fyldning, kan du kontakte tandlægevagten i din region.

Husk mundbind og hold afstand
Du skal huske at bære mundbind, bruge håndsprit og holde afstand i venteværelset. Husk også dit gule sundhedskort og vær opmærksom på, at du typisk skal betale kontant eller med dankort, og at priserne er højere end ved en normal tid hos tandlægen. Der kan være lang ventetid, men tandlægerne vil gøre, hvad de kan for at hjælpe dig så hurtigt som muligt.

Hvis du har COVID-19 og har akut tandpine
Tandklinikkerne og tandlægerne følger altid strenge hygiejniske retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen og kan med særlige COVID-19-beskyttelsestiltag godt hjælpe dig, der både har COVID-19 og akut tandpine. Klinikken vil ofte bede dig om at vente som den sidste på dagen, men hvis din behandling kan vente, vil de anbefale det. Ring trygt til din tandlæge eller tandlægevagt og spørg, om din behandling kan vente.

Forebyg tandpine i juleferien
Du kan også selv gøre noget for at forebygge tandpine i juleferien. Vær forsigtig, når du bider og tygger i noget hårdt som flæskesvær og nødder, så du undgår skader på tænderne. De sukkerholdige ting, du spiser mellem hovedmåltiderne, giver størst risiko for huller i tænderne. Især hvis det klistrer fast til tænderne, fx tørret frugt, karameller og sukkerstokke. Husk derfor – ikke mindst i juletiden - at børste tænderne med tandpasta med fluorid morgen og aften i to minutter.

Her finder du tandlægevagten/tandskadevagten i din region:
Tandlægevagten og tandskadevagten i Region Hovedstaden
Tandlægevagten og tandskadevagten i Region Sjælland
Tandlægevagten og tandskadevagten i Region Midtjylland
Tandlægevagten og tandskadevagten i Region Nordjylland
Tandlægevagten og tandskadevagten i Region Syddanmark

For yderligere information
Charlotte Holst, kommunikationskonsulent, tlf. 26 82 18 24, chh@tdl.dk
Gitte Almer Nielsen, kommunikationschef, tlf. 61 33 86 46, gan@tdl.dk

 

© Tandlægeforeningen. Du må gerne citere fra denne artikel, men du skal angive Tandlægeforeningen som kilde.