After

After kaldes også blister eller blegner og er en af de mest udbredte mundslimhindelidelser

After kaldes også blister eller blegner og er en af de mest udbredte mundslimhindelidelser, idet 15-20 % af befolkningen er generet af after i større eller mindre grad. After kan opstå i alle aldre og hos begge køn, men det er oftest børn og unge, der rammes.

Hvad er symptomerne?
After er tilbagevendende runde eller ovale sår i mundslimhinden omgivet af en rød ring. Sårene sidder typisk indvendigt på kinden eller læben (se billede). Sårene er ofte smertefulde – ikke mindst når man spiser. Sårene er typisk 3-5 mm i diameter, i nogle tilfælde større, og de heler af sig selv i løbet af få dage op til et par uger. Afterne kan vende tilbage med forskellige intervaller - lige fra uger til måneder.

Hvad er årsagen til after?
Den direkte årsag til after er ukendt. Nogle får udbrud, når de har indtaget visse fødevarer som fx æbler og nødder eller på grund af tandbørstning, og hos andre kan stress, menstruation eller et nedsat immunforsvar udløse et udbrud. After menes i nogle tilfælde at være forbundet med vitamin- og mineralmangel. Nogle får after, fordi de lider af kroniske mavetarmsygdomme eller har fødevareallergi over for fx komælk, chokolade, nødder og tomater eller glutenallergi. I visse familier optræder after med stor hyppighed, hvilket tyder på en arvelig tendens.

Hvordan forebygges og behandles after?
Der findes ingen effektiv behandling, og eventuel behandling kan derfor kun bidrage til at begrænse symptomerne. Du bør undgå tandpasta, der indeholder skummemidlet natriumlaurylsulfat (tjek varedeklarationen på tandpastaen). Mundskylning med klorhexidin 0,12 % kan hjælpe nogle. For at mindske smerterne ved afteudbrud kan man prøve mundskyllevæske med benzydamin eller lokalbedøvende gel. Ved kraftige smerter kan det blive nødvendigt med behandling med binyrebarkhormon. Behandlingen skal foregå under vejledning og kontrol af din tandlæge eller læge.

 

Typisk afte på underlæbens inderside.