Anita Tracey modtager Tandlægeforeningens Sundhedspris 2024

Anita Tracey, sygeplejerske, kvalitetskonsulent og Master i klinisk sygepleje på Aalborg Universitetshospital, modtager Tandlægeforeningens Sundhedspris 2024 for sit banebrydende og vigtige arbejde med at sætte fokus på, hvor vigtig god mundhygiejne er for indlagte patienter og deres sundhed.
15. april 2024

Det hører til sjældenhederne, at andet sundhedsfagligt personale i sundhedsvæsenet end det tandfaglige, beskæftiger sig så indgående med mundhygiejne og tandsundhed, som Anita Tracey, der er sygeplejerske, kvalitetskonsulent og Master i klinisk sygepleje på Aalborg Universitetshospital, har gjort i mere end et årti. Derfor er hun modtager af Tandlægeforeningens Sundhedspris 2024.

– Anita Tracey er en dygtig, ambitiøs og yderst inspirerende ildsjæl, der arbejder målrettet for at skabe mere fokus på, hvor vigtig god mundhygiejne er for indlagte patienter og deres generelle sundhed. En kamp vi som tandlæger ofte føler, at vi kæmper alene. Men mund og tænder er en del af kroppen. Derfor er det en glæde at kunne tildele Anita Tracey Tandlægeforeningens Sundhedspris, lyder det fra Susanne Kleist, formand i Tandlægeforeningen.

Dokumenterer vigtigheden af en sund mund
Tandlægeforeningens sundhedspris uddeles til en enkeltperson eller en organisation, som har lavet noget helt særligt og innovativt for at fremme den orale sundhed i befolkningen. 

Anita Tracey har været medforfatter på et studie fra 2019, der viste, at systematisk mundhygiejne forud for en operation kan reducere risikoen for at udvikle postoperative infektioner, lungebetændelse og for dybe sårinfektioner. Senest har hun i samarbejde med tandlæge Majbritt Jensen fået ansat to tandplejestuderende på to forskellige afdelinger på Aalborg Universitetshospital over 2 x 6 måneder. På disse afdelinger blev der sat fokus på mundhygiejne og tandbørstning, hvilket var til stor glæde for både patienter og personale. Efterfølgende er hun lykkedes med at skaffe midler til at videreføre projektet med ansættelse af en tandplejer på fuld tid.   

– Dit arbejde har afgørende betydning for dokumentationen af vigtigheden af den sunde mund – både for den enkelte og for samfundet, understregede Susanne Kleist, da hun fredag kunne overrække prisen til Anita Tracey ved åbningen af Tandlægeforeningens Årskursus på Lokomotivværkstedet i København.

Det var en rørt og glad Anita Tracey, der modtog diplom og blomster.

– Jeg er meget beæret over at modtage Tandlægeforeningens Sundhedspris. Det er en anerkendelse og et skulderklap, at der er nogen – og så endda en helt anden faggruppe – der lægger mærke til det arbejde, jeg har lavet siden 2011. Det bekræfter mig i, at man skal blive ved og tro på sin vision – også når man møder bump på vejen, lyder det fra Anita Tracey.

Udbrede viden om mundhygiejne
På baggrund af projektet på Aalborg Universitetshospital har Tandlægeforeningen fået henvendelser fra sygeplejerskestuderende og sygeplejersker fra hele landet, der vil vide mere om projektet, og som selv vil sætte initiativer om mundpleje i gang på deres arbejdspladser.

Og det glæder Anita Tracey, der forsøger at udbrede budskabet om, at systematisk mundhygiejne kan reducere risikoen for infektioner og lungebetændelse i forbindelse med en operation markant.

– Mundhygiejne er en helt grundlæggende sygeplejeopgave, der desværre ofte bliver nedprioriteret på grund af manglende viden og for få ressourcer, lyder det fra Anita Tracey, der også håber, at flere læger vil komme på banen og anerkende vigtigheden af god mundhygiejne og understøtte patienterne i at få børstet tænder under indlæggelsen.

Fakta: Det viser forskning

  • Systematisk mundhygiejne forud for en operation kan reducere risikoen for at udvikle postoperative infektioner med 45-65 % samt reducere risikoen for lungebetændelse med 45 % og for dybe sårinfektioner med 65 %. Overordnet set svarer det til en omtrentlig halvering af risikoen for infektioner.  
  • Daglig tandbørstning nedsætter forekomsten af lungebetændelse og dødelighed på grund af lungebetændelse hos beboere på plejehjem og patienter indlagt på hospital. Her viser studier, at god mundhygiejne kan forebygge omkring hvert tiende tilfælde af dødelig lungebetændelse hos svage ældre, og at cirka 500 indlæggelser hvert år kan undgås ved bedre mundhygiejne på hospitaler og i primærsektoren.

Om Anita Tracey

  • Sygeplejerske og Kvalitetskonsulent, Kvalitet og Sammenhæng, Aalborg Universitetshospital
  • 1988-2016: Sygeplejerske på Hjerte-lungekirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital
© Tandlægeforeningen. Du må gerne citere fra denne artikel, men du skal angive Tandlægeforeningen som kilde.