Tandlægemangel over hele landet: Det går ud over patienterne

Der mangler tandlæger i hele Danmark, og det kan medføre lange ventetider, længere transporttid til tandlægen og i værste fald dårligere tandsundhed. Uddan flere tandlæger, opfordrer Tandlægeforeningens formand.
07. oktober 2019
Bemærk: Denne nyhed er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information.

”Beklager – vi har lukket for tilgang” eller ”der er desværre flere måneders ventetid”. Den besked får mange patienter, når de forsøger at bestille en tid hos en privatpraktiserende tandlæge. På landsplan er der omkring 200 ubesatte tandlægestillinger, og hver 10. tandlægeklinik har lukket for tilgang. Værst står det til i region Syddanmark og region Nordjylland. Her har hver tredje tandlægeklinik ubesatte tandlægestillinger. Det viser en ny undersøgelse blandt over 700 tandlæger, som Tandlægeforeningen har gennemført.

Manglen på tandlæger kan gå ud over danskernes tandsundhed, mener Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.

”Flere tandlæger mangler desperat arbejdskraft og kan ikke løbe stærkere, end de allerede gør. Det går desværre ud over patienterne i form af lange ventetider og længere transport til tandlægen, og det kan give både tandsmerter og unødvendig forværring af sygdom. Vi bliver flere og flere ældre, der bevarer vores egne tænder, som skal passes, så behovet for tandlæger bliver kun større i de kommende år,” forudser Susanne Kleist.

Tandlægeforeningens undersøgelse viser, at en tredjedel af tandlægeklinikkerne har haft svært ved at rekruttere tandlæger inden for det sidste år. Hos lidt over halvdelen er ventetiden 1 måned eller længere, og hvem femte har afvist patienter på grund af travlhed.

Tandlægeformand: Uddan flere tandlæger
Udbuddet af tandlæger falder markant frem mod 2030, og hvis udbuddet ikke øges, vil der blive udfordringer med at rekruttere tandlæger i hele landet i de kommende år. Det står der bl.a. i Sundhedsstyrelsens seneste tandplejeprognose for 2018-2040, der udkom tidligere i år.

”Vores undersøgelse viser, at der allerede mangler tandlæger i stort set hele landet, og der skal derfor handles nu. Løsningen består ikke i at få flere tandlæger til yderområderne, for arbejdsløsheden blandt tandlæger er nærmest ikke eksisterende. Nogle opgaver kan vi uddelegere til tandplejere, men dem er der også mangel på. Vi anbefaler, at man øger optaget på de to tandlægeskoler med cirka 60 studerende årligt, og der skal følge bevillinger med til at finansiere uddannelsen af dem,” siger Susanne Kleist.

Det viser Tandlægeforeningens undersøgelse
• På landsplan er der cirka 200 ubesatte tandlægestillinger og 53 deltidsstillinger på private klinikker.
• 31 % af klinikkerne har haft svært ved at rekruttere tandlæger inden for det seneste år.
• 17 % af klinikkerne har ubesatte tandlæge- eller tandplejerstillinger.
• 53 % af klinikkerne har 1 måneds eller længere ventetid.
• 20 % af klinikkerne har afvist patienter grundet travlhed.
• 10 % af klinikkerne har lukket for tilgang af nye patienter.

 

© Tandlægeforeningen. Du må gerne citere fra denne artikel, men du skal angive Tandlægeforeningen som kilde.