Politikerne er i gang med at underminere voksentandplejen

NYHED: Vi har brug for en ny og visionær model for voksentandplejen. Det skriver Tandlægeforeningens formand og formanden for klinikejerne i Altinget i dag. Læs debatindlægget her.
05. februar 2021

Altinget.dk bringer i dag et debatindlæg af Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist og Torben Schønwaldt, formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen.

Læs hele debatindlægget på Altinget.dk eller her:

Tandlæger: Politikerne er i gang med at underminere voksentandplejen

Coronakrisen har fyldt meget på den sundhedspolitiske dagsorden det seneste år. Det er kun naturligt, og vi har stor respekt for den kæmpe indsats, som sundhedsmyndighederne har ydet under pandemien.

Men der kommer en dag efter coronavirus, og vi er nødt til at se fremad. Regeringen har lovet reformer og nye politiske tiltag på sundhedsområdet. Der er bare ikke sket noget endnu.

Tandlægeforeningen tog allerede ved regeringsdannelsen tilbage i 2019 kontakt til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at få sat gang i forhandlingerne om en ny model for tandpleje til voksne. Sundhedsministeren lovede handling, men der er stadig ikke sket noget.

Syltekrukke
Forhistorien er den, at arbejdet med en ny model for voksentandplejen blev startet af den tidligere borgerlige regering.

I 2018 opsagde regionerne tandlægeoverenskomsten med støtte fra hele Folketinget. I stedet indførte man en midlertidig lov, som skulle gælde ét år, indtil visionerne og en politisk aftale om tandplejen kom på plads.

Der blev nedsat en politisk arbejdsgruppe og et inddragelses- og dialogforum af interessenter, som skulle udvikle en ny, bedre og billigere model for voksentandplejen.
Men det har vist sig at være en syltekrukke. For der er ikke sket noget, hverken under den tidligere regering eller under den nuværende.

Nuværende lov er en lappeløsning
Nu er der så gået små tre år uden politiske visioner og beslutninger for fremtidens voksentandpleje i Danmark.

Vi har brug for en løsning hurtigst muligt, og det er ikke nok med politiske hensigtserklæringer. For den midlertidige lov om voksentandplejen er en lappeløsning, som ikke tager fat på de grundlæggende udfordringer omkring brugerbetaling og social ulighed.

I dag betaler danskerne cirka 85 procent af tandlægeregningen selv. Det går ud over de udsatte, de syge, de unge og ældre, som ikke har midlerne til at betale. Vi har skabt et a-hold og et b-hold i tandsundhed, og den sociale ulighed i tænderne vokser hele tiden.

Regeringen har afsat midler til socialtandpleje for de hjemløse. Det er et skridt i den rigtige retning. Men der er lang vej at gå, hvis vi skal afhjælpe den sociale ulighed i tænderne.

Der er brug for flere midler til tandplejen. Eller i det mindste en politisk prioritering af, hvordan tilskudsordningerne skal være.

Det er ikke for tandlægernes skyld, for vi kan godt fungere under den nuværende ordning. Nej, det er af hensyn til patienterne.

Ond cirkel
Samtidig med opsigelsen af tandlægeoverenskomsten nedlagde man også det hidtidige klagesagssystem. Det var et effektivt og billigt klagesystem med kort ventetid til gavn for patienterne.

Klagesager på tandlægeområdet er nu overtaget af Styrelsen for Patientklager, og det er blevet en administrativ mastodont med årelange ventetider og store omkostninger. Her er der også stort behov for forbedringer til gavn for både patienter og tandlæger.

Sundhed i munden og sundhed i resten af kroppen hænger sammen. Alvorlige sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og gigt kan forværres, hvis man har betændelse i tænder og mund.

Det er en ond cirkel, som blot forstærker sygdom i hele kroppen og dermed også de samlede sundhedsudgifter. Så når man investerer i tandsundhed, investerer man også i danskernes generelle sundhed.

Coronaminister eller sundhedsminister?
Vi har brug for en ny og visionær model for voksentandplejen. Vi har brug for en voksentandpleje, som bygger på forebyggelse frem for behandling, og som for alvor kan reducere uligheden i tænderne.

Det er nødvendigt at reformere voksentandplejen for at skabe innovation og fastholde kvalitetsniveauet. Vi havde en dansk tandpleje i verdensklasse, men vi er ved at underminere den, fordi lovgivningen fastholder status quo og stiller sig i vejen for ny udvikling.

Så lad os gøre det rigtige. Lad os tage fat i stedet for at lade stå til. Lad os skabe en ny vision for voksentandplejen i Danmark.

Tandlægeforeningen deltager gerne med konkrete input til, hvordan man kan lave en ny model til gavn for patienterne, hvis sundhedsministeren og de øvrige politikerne vil gå i gang.

Så kære Magnus Heunicke. Vi ved, at du har travlt med corona-bekæmpelsen og al respekt for det. Men er du coronaminister eller er du sundhedsminister?

© Tandlægeforeningen. Du må gerne citere fra denne artikel, men du skal angive Tandlægeforeningen som kilde.