Når du er gravid

Vær ekstra grundig med mundhygiejnen, når du er gravid.

Når du er gravid, har du forøget risiko for at få tandkødsbetændelse, og hvis du indtager flere søde sager, øger du risikoen for caries. Men hvis du ofrer lidt mere opmærksomhed på din daglige mundhygiejne - og måske går til tandlæge en ekstra gang - kan du forebygge, at graviditeten får konsekvenser for din tandsundhed.

Fokus på god mundhygiejne
Tænder og tandkød har brug for at blive plejet mindst lige så godt, som før du blev gravid. Børst tænder grundigt to gange om dagen. Brug en blød tandbørste med tandpasta med fluorid. Nogle skal også bruge tandtråd eller tandstikkere – spørg din tandlæge til råds.

Hvis du har morgenkvalme
Hvis du har morgenkvalme, kan du nøjes med at børste tænderne let om morgenen og udskyde den grundige tandbørstning til, når morgenkvalmen er ovre.

Hvis du får en sød tand
Vær ekstra grundig med mundhygiejnen, hvis du indtager flere søde sager under graviditeten. Når bakterierne i munden får sukker, omdanner de det til syre, som kan give caries.

Hvis tandkødet bløder
Du oplever måske, at du får tandkødsbetændelse, hvor dit tandkød bliver ømt og hævet og begynder at bløde, når du børster tænder. Det skyldes, at tandkødet reagerer kraftigere på bakterierne i munden pga. ændringerne i hormonbalancen.  Børst tænderne ekstra grundigt og vær omhyggelig med at bruge tandtråd eller tandstikkere, som du er blevet vejledt hos tandlægen. Så er der størst chance for, at tandkødet ikke giver problemer fremover.

Gå regelmæssigt til tandlæge
Det er vigtigt, at du passer dine regelmæssige besøg hos tandlægen og fortæller tandlægen, at du er gravid. Ofte vil det være fornuftigt med et ekstra besøg hos tandlægen under graviditeten for at få kontrolleret mundhygiejnen, tænder og tandkød. Er du i tvivl om noget med dine tænder eller dit tandkød, kan du altid spørge din tandlæge til råds.

Nogle gravide bliver dårligt tilpas af at ligge fladt på ryggen, hvilket skyldes den tunge livmoders tryk på kredsløbet, når du ligger på ryggen. Normalt vil du selv være opmærksom på at undgå denne stilling alle de steder, du ligger ned. Du er velkommen til at aftale med din tandlæge, at du sidder op eller ligger skråt med en kile under den ene halvdel af lænden/ryggen, så du undgår at blive dårlig. 

Undgå rygning
Du bør undgå alle former for rygning, da det både kan skade dig og dit ufødte barn.
  
Barnets tænder
Barnets tanddannelse begynder allerede i 5. fostermåned. Tegningen nedenfor viser tandanlæggene hos barnet umiddelbart før fødslen.

Her kan du læse mere om, når dit barn får tænder 

 

App om graviditet
Du kan læse mere om graviditet og sundhed i app’en ”Gravid – følg udviklingen”, som Jordemoderforeningen har udgivet i samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning og Sundhedsstyrelsen. App’en koster 35 kroner og kan hentes i iTunes og Google Play.