Piercinger og tandsmykker

Piercinger og tandsmykker kan give bivirkninger.

Piercinger

Piercinger i tungen er blevet populære. Desværre kan de forårsage store skader. Metalkuglen kan næsten ikke undgå at ramme tænder eller tandkød. Ofte splintres emaljen af skærekanterne på fortænderne. Hvis en tand får et rigtigt hårdt slag af kuglen, kan den dø, blive misfarvet og skal rodbehandles. Men kuglen kan også flække tanden helt, hvis tænderne ved et uheld rammer hårdt om den. Hvis det går helt galt, skal tanden trækkes ud.

En piercing i læben kan gnide så uheldigt på tandkødet, at det trækker sig langt ned ad rodoverfladen. En blotlagt rod kan gøre ondt og ser ikke pæn ud. Det er særligt uheldigt for unge mennesker, fordi tænder og tandkød helst skal holde hele livet.

blegning_5En tungepiercing har ramt den lille nederste fortand så hårdt, at nerven er død. Tanden er blevet mørk og skal nu rodbehandles.

Tandsmykker

Et tandsmykke limes på tanden med en speciel plastlim, hvor der først ætses i tandens overflade for at få det til at hænge fast. Limen kan være svær at få af igen, og når smykket tages af, efterlades der ofte en gullig plet på tanden. Hvis limen skal helt væk, slibes der ofte ind i den sunde emalje. En anden bivirkning ved et tandsmykke er, at det kan være svært at børste rent, og sker det ikke, kommer der caries og tandkødsbetændelse.

blegning_4