Hvem må kalde sig tandlægevagt?

Tandlægeforeningen har eneret på varemærket ”tandlægevagten”. Læs vilkårene for at benytte varemærket her.

Tandlægeforeningen har eneret på varemærket ”tandlægevagten”

Siden 1949 er ”tandlægevagten” blevet anvendt uafbrudt som varemærke for Tandlægeforeningen og foreningens medlemmer.

På den baggrund godkendte Patent- og Varemærkestyrelsen Tandlægeforeningens ansøgning om varemærkeregistrering af ”tandlægevagten” per 6. april 2020.

Det betyder, at Tandlægeforeningen har eneret på anvendelsen af ”tandlægevagt/tandlægevagten”, som er et beskyttet varemærke i Danmark.

Private klinikker må derfor ikke benytte begrebet ”tandlægevagt” til at markedsføre klinikken, medmindre det er aftalt med Tandlægeforeningen, regionen mv. og regionstandlægeforeningen.

Vilkår for at benytte varemærket ”tandlægevagt/tandlægevagten”

Retten til at benytte varemærket ”tandlægevagt/tandlægevagten” for Tandlægeforeningens medlemmer kan ske på en række bestemte vilkår:

  • Varemærket må kun bruges i forbindelse med udbud af varer og tjenesteydelser, der relaterer sig til vagtordninger for tandlægevirksomhed, dvs. tandlægevirksomhed der udøves af Tandlægeforeningens medlemmer uden for tandlægeklinikkers almindelige åbningstider/perioder. Det er herudover et krav, at medlemmet videreuddanner sig specifikt i akut- og nødbehandling af børn, unge og voksne.

  • Medlemmet skal desuden indgå et samarbejde inden for Tandlægevagtordningen med den relevante region efter aftale med den pågældende region el.lign.

  • Brug af varemærket ”tandlægevagten” skal ske med angivelse af, at der er tale om et registreret varemærke, dvs.: Tandlægevagten®.

  • Inden ”tandlægevagt/tandlægevagten” tages i brug, skal Tandlægeforeningens hovedbestyrelse ansøges om den påtænkte anvendelse. Ansøgningen skal indeholde en begrundelse for anvendelsen af varemærket med særlig angivelse af, hvorledes den påtænkte kliniks drift mv. adskiller sig fra almindelig klinikdrift og således vil være at betragte som en ”vagt”; det betyder, at der skal være særlige åbningstider/-perioder eller kompetencer på klinikken.

    Tilladelsen til at anvende varemærket kan gøres både betinget og tidsbegrænset. Ansøger kan forvente løbende at skulle afgive erklæringer om klinikkens drift og opretholdelsen af de særlige forhold, som berettiger til anvendelsen af varemærket. Hovedbestyrelsen kan sende ansøgningen i høring hos den lokale regionsbestyrelse og lokalselskaber mv.

  • Hvis Tandlægeforeningen skønner, at varemærket ikke anvendes i overensstemmelse med disse retningslinjer, kan Tandlægeforeningen pålægge brugeren at ophøre med anvendelsen af varemærket og i sidste ende forbyde fortsat brug af varemærket.