Lavt offentligt tandlægetilskud kommer bag på danskerne

PRESSEMEDDELELSE
09. maj 2018

Det offentlige betaler kun 18 procent af danskernes tandlægeregninger. Danskerne er overraskede over, hvor lidt det offentlige yder. Det afslører en ny undersøgelse, som samtidig viser, at danskerne efterlyser lavere brugerbetaling eller gratis tandlægebesøg.

Har man været en tur hos tandlægen i Danmark, betaler man selv i snit 82 procent af regningen, mens det offentlige kun betaler 18 procent. De fleste danskere tror dog, at det offentlige dækker en større del af regningen. Mere end seks ud af ti danskere tror enten, at de selv betaler mellem 25 og 49 procent af regningen (23,8 %) eller mellem 50 og 74 procent af regningen (41,4 %). Det viser en ny Voxmeter-undersøgelse foretaget for Tandlægeforeningen.

”Patienterne ender med at blive taberne i det spil, da de enten skal punge stort ud eller fortsætte et liv med smerter, dårlig tandsundhed og forringet livskvalitet. Der har vi som forening selvfølgelig pligt til at gøre opmærksom på, at den nuværende model ikke tilgodeser patienterne,” pointerer Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.

Danskerne ønsker lavere brugerbetaling
Ifølge Voxmeter-undersøgelsen ønsker danskerne en lavere brugerbetaling på tandpleje eller gratis tandlægebesøg. Otte ud af ti mener, at det skal være gratis at gå til tandlægen (37,8 %), eller at andelen af egenbetaling i dag er for høj (45,1 %). Dette understøttes af de mange danskere, som på Tandlægeforeningens Facebookside i disse uger giver udtryk for, at de har fået nok – brugerbetalingen er blevet for høj. Anledningen er, at Tandlægeforeningen i øjeblikket gennemfører en kampagne, der sætter fokus på vigtigheden i tandsundhed og regelmæssige tandlægebesøg. Danskerne betaler da også væsentligt mere for at gå til tandlæge i dag sammenlignet med tidligere. Mens man i dag selv skal betale 82 procent af tandlægeregningen, var egenbetalingen kun 55 procent tilbage i 1980.

”Brugerbetaling kan i sig selv være en god ting, fordi det giver patienterne en følelse af medansvar for deres tandsundhed, men graden af brugerbetaling i Danmark er ganske enkelt blevet for høj. Det rammer især socialt udsatte patienter og patienter, der pga. sygdom har et meget stort behov for tandbehandling. Det er ikke alle disse patienter, der kan betale for nødvendige behandlinger, fordi de står alene med en alt for stor del af regningen,” siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Fakta om brugerbetaling inden for tandplejen
• Siden 1980 er den andel af tandlægeregningen, som patienten selv skal betale inden for den almene voksentandpleje, steget fra 55 til 81,7 procent. Det betyder, at det offentliges tilskud er reduceret fra 45 pct. til 18,3 procent af de samlede udgifter til voksentandpleje.
• I januar 2013 fjernede regeringen og Enhedslisten 180 mio. kr. i tilskud til den almene voksentandpleje
• I juli 2013 fjernede regeringen yderligere ca. 120 mio. kr. i tilskud til den almene voksentandpleje
• For den del af voksenbefolkningen, der går til tandlæge, er egenbetalingen i gennemsnit 2.440 kr. årligt.

For nærmere information kontakt:
Charlotte Holst, kommunikationskonsulent, tlf. 33 48 77 31/26 82 18 24, chh@tdl.dk
Claus Jørgensen, kommunikationschef, tlf.: 70 25 77 11/21 26 56 98, cj@tdl.dk

 

Senest opdateret 09. maj 2018