Flere danskere får cancer i munden

05. april 2018

Stadig flere danskere får konstateret cancer i munden, og de der overlever slås ofte med tandproblemer resten af livet. Tandlæger kan være med til at opdage sygdommen i tide.

Langt flere danskere rammes i dag af cancer i munden (mundhule eller tunge) end for 20 år siden. Det viser nye tal fra Cancerregisteret. Alene i 2016 fik 401 danskere konstateret cancer i munden, mens tallet var nede på 280 i 1996. Det svarer til en stigning på 43 procent. Til sammenligning fik 336 kvinder konstateret livmoderhalskræft i 2016. 

”Det er bekymrende, at flere danskere end tidligere får cancer i munden. Kræftramte patienter, der har fået strålebehandling i hoved- og halsregionen, lider ofte af tandproblemer resten af livet, fx synkebesvær, mundtørhed, infektioner i slimhinderne, caries, skrøbelige kæbeknogler og smuldrende tænder. Sygdommen kan også gå udover livskvaliteten, fordi mange har besvær med at tale og spise normalt. Men man har heldigvis gode muligheder for at blive helbredt, hvis sygdommen opdages tidligt af en tandlæge eller læge,” fortæller Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.

Bentes kræft blev opdaget af tandlægen
Tandlægen spiller en vigtig rolle i forhold til at opdage cancer i munden i tide. I omkring 30 % af tilfæl-dene er det nemlig tandlægen, der opdager de første tegn på forstadier til cancer eller egentlig cancer og sender patienten videre til yderligere udredning hos en specialtandlæge eller speciallæge i hoved- og halskirurgi. For Bente Hvedehave betød hendes regelmæssige tandlægebesøg, at hendes kræftsygdom blev opdaget i tide. Tandlægen opdagede en aggressiv cancer i munden og sendte hende hurtigt videre i systemet, hvorefter hun fik strålebehandling to gange om dagen i tre måneder. I dag er Bente Hvedehave kræftfri, men hun går til tandlæge hver tredje måned, da hun stadig døjer med følgevirkninger af strålebehandlingen, bl.a. løse tænder og tandkødsbetændelse. ”Uden min tandlæge havde jeg ikke siddet her i dag. Hun er min nummer et”, siger Bente Hvedehave.

Ny kampagne skal oplyse danskerne
Tandlægeforeningen igangsatte for nylig en kampagne, der skal sætte fokus på vigtigheden af en god tandsundhed og regelmæssige tandlægebesøg for at forebygge og opdage alvorlig sygdom. Og det er der god grund til. For halvdelen af danskerne kommer det nemlig som en stor overraskelse, at en god tandsundhed kan medvirke til at forebygge kroniske sygdomme som fx diabetes og hjertekarsygdomme. Det viser en ny Voxmeter-undersøgelse foretaget for Tandlægeforeningen. ”At gå til tandlæge og opretholde en god tandsundhed handler om andet og mere end tandsygdomme. Tandlægen kan fx også se forandringer i munden, der i værste fald kan være tegn på alvorlig sygdom som cancer,” siger Freddie Sloth-Lisbjerg. 

Gode råd til at forebygge cancer i munden:
• Vær opmærksom på forandringer i munden (fx hævelser)
• Gå regelmæssigt til tandlæge – spørg din tandlæge, hvor ofte du bør gå til tandlæge
• Stop med at ryge
• Nedsæt dit alkoholforbrug
• Spis mere frugt og grønt.

For nærmere information kontakt:
Charlotte Holst, kommunikationskonsulent, tlf. 33 48 77 31/26 82 18 24, chh@tdl.dk
Claus Jørgensen, kommunikationschef, tlf.: 70 25 77 11/21 26 56 98, cj@tdl.dk


Senest opdateret 05. april 2018