Kokain ødelægger tænderne

PRESSEMEDDELELSE
12. februar 2018
Kokain bliver mere og mere udbredt, og det er dårligt nyt for tandsundheden. Kokain ødelægger nemlig tænder og mund. Kokain giver syreskader, får folk til at skære tænder og øger risikoen for caries (huller i tænderne). Det skriver lektor, ph.d. Anne Marie Lynge Pedersen fra Odontologisk Institut ved Københavns Universitet i en oversigtsartikel i Tandlægebladet.

Skaderne afhænger af, hvordan man tager kokain. Hvis man smører kokain mellem overlæbe og tandkød, kan tandkødet trække sig tilbage ved fortænderne, så tandhalsene bliver blottet. Hvis man sniffer kokain, kan man få kronisk bihulebetændelse. Tager man kokain gennem længere tid, risikerer man, at skillevæggen i næsen nedbrydes – og i visse tilfælde, at der opstår huller i ganen.

Sundhedsstyrelsens rapport ”Narkotikasituationen i Danmark 2017” viser, at kokainforbruget vokser i Danmark. Andelen af unge, der har prøvet kokain, er steget markant siden 2000. Især blandt unge mænd er der betydeligt flere, der har prøvet kokain i dag end for 15-20 år siden. I misbrugsmiljøet har kokain overhalet heroin og er blevet det foretrukne stof blandt narkomanerne.

- I disse dage ser vi meningsdannere bagatellisere, hvad der kan ske, hvis man tager kokain. En kommentator skriver eksempelvis, at man sagtens kan passe sit arbejde, selv om ”man har taget et par streger med vennerne”. Den holdning vil jeg gerne advare kraftigt mod. Kokain er et stof, der er skadeligt for din sundhed – herunder din tandsundhed, siger Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg.

Ifølge Anne Marie Lynge Pedersen findes der ingen tal på, hvor mange der får skader på tænder og mund pga. kokain, men flere udenlandske rapporter peger på, at tandproblemer som følge af stoffer bliver stadigt oftere forekommende.

Nærmere oplysninger kan fås hos Tandlægeforeningen. Kontakt kommunikationschef Claus Jørgensen på tlf. 21 26 56 98.


Senest opdateret 12. februar 2018