Tandpine i julen? Det skal du gøre

December måned er højsæson for tandpine og tandskader, men der er hjælp at hente. Følg disse råd, hvis uheldet er ude.   
18. december 2017

December måned er højsæson for tandpine og tandskader, men der er hjælp at hente. Følg disse råd, hvis uheldet er ude. 

Av! Den gode julestemning kan hurtigt blive spoleret, hvis du knækker en tand på flæskesværen. De fleste tandlæger holder lukket i juledagene, men der er stadig hjælp at hente, hvis uheldet er ude. Det er typisk knækkede tænder, betændelse i en tandnerve eller problemer med en rodbehandling, der får danskerne til at kontakte tandlægevagten i dagene omkring jul og nytår. Hvis du får tandpine eller tandskader, fx smerter i en tand eller en tabt fyldning, uden for din tandlæges normale åbningstid, kan du kontakte tandlægevagten i din region. Tandlægevagtordningerne er forskellige fra region til region. Nogle steder kan du møde op uden at have bestilt tid, andre steder skal du først kontakte vagten eller regionens akutlinje for at aftale nærmere.

Husk dit gule sundhedskort, vær opmærksom på at du typisk skal betale kontant eller med dankort, og at priserne er højere end ved en normal tid hos tandlægen. Der kan være lang ventetid, hvis der er mange, der henvender sig, men tandlægerne vil gøre, hvad de kan for at hjælpe dig så hurtigt som muligt.

Hvis du har større akutte behandlingskrævende tandskader, fx efter et cykelstyrt, skal du kontakte tandskadevagten i din region. Tandskadevagten er afløseren for skadestuen, når det gælder tandskader.

Undgå tyggeskader og caries
For at undgå tyggeskader bør du være forsigtig, når du bider og tygger i noget hårdt som flæskesvær og nødder. Brug din sunde fornuft og forsøg fx ikke at åbne juleøl med tænderne. Mange af os spiser lidt flere søde sager i december måned, men vær opmærksom på, at de sukkerholdige ting, som du spiser mellem hovedmåltiderne, giver størst risiko for caries. Især hvis det klistrer fast til tænderne, fx tørret frugt, karameller og bolsjer. Husk derfor – ikke mindst i juletiden - at børste tænderne med fluorholdig tandpasta to gange om dagen i to minutter hver gang.

Tandlægevagten og tandskadevagten i region Hovedstaden
Tandlægevagten og tandskadevagten i region Sjælland
Tandlægevagten og tandskadevagten i region Midtjylland
Tandlægevagten og tandskadevagten i region Nordjylland
Tandlægevagten og tandskadevagten i region Syddanmark

For nærmere information kontakt:
Charlotte Holst, kommunikationskonsulent, tlf. 33 48 77 31/26 82 18 24, chh@tdl.dk
Claus Jørgensen, kommunikationschef, tlf.: 70 25 77 11/21 26 56 98, cj@tdl.dk

 

Senest opdateret 18. december 2017