Tandlægestuderende fra Silkeborg får penge til forskning

Jane Hejlesen, tandlægestuderende på Aarhus Universitet, har netop fået tildelt et scholarstipendium på 147.000 kroner fra Tandlægeforeningen. Pengene skal bruges til at forske i en gruppe sjældne sygdomme og deres konsekvenser for tænderne.
03. november 2017

Det næste år bytter 24-årige Jane Hejlesen tilværelsen som almindelig tandlægestuderende ud med livet som forsker. Med et scholarstipendium på 147.000 kroner fra Tandlægeforeningen skal hun forske i, hvordan en gruppe sjældne sygdomme påvirker tænderne. Hun skal også undersøge, hvilken betydning dette kan have for den enkeltes livskvalitet.

”Man ved ikke så meget om, hvordan sygdommene påvirker tænderne, og det er en af grundene til, at jeg valgte at fordybe mig i netop dette. Jeg har kun været i gang i kort tid, men indtil nu har det været rigtig spændende. Der er mange nye ting, jeg skal sætte mig ind i, og jeg bliver udfordret på min sædvanlige trang til at organisere hverdagen, da jeg ikke kan planlægge alt på forhånd,” fortæller Jane Hejlesen, som har forsket siden september. Forskningsresultaterne offentliggøres i Tandlægebladet til næste år.  

Tanddannelsesforstyrrelser
De sjældne sygdomme, som Jane Hejlesen skal undersøge, kaldes hypoparathyroidisme (hypoPT) og er kendetegnet ved, at man har for lave niveauer af et hormon kaldet parathyreoideahormon (PTH), der regulerer kalkniveauet i blodet. Det betyder, at man har for lidt kalk og for meget fosfat i blodet. Tidligere undersøgelser tyder på, at sygdommene medfører tandforandringer og misdannelser af tændernes emalje. Dette kan gøre emaljen mindre modstandsdygtig. Jane Hejlesens forskningsprojekt tager udgangspunkt i et ph.d.-arbejde fra Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Til Jane Hejlesens projekt er der indsamlet kliniske billeder og røntgenbilleder fra cirka 100 patienter med hypoPT, og hvor man også har spurgt ind til patienternes livskvalitet. Jane Hejlesen skal både kigge nærmere på patienternes tandsæt, og hvordan tandproblemer påvirker deres livskvalitet. ”Set på verdensplan laver vi faktisk en af de største kortlægninger af denne gruppe af patienter. Jeg håber, at mit forskningsprojekt kan bidrage til en større viden om sygdommenes indvirkning på tænderne, og hvilke tegn man som tandlæge skal være opmærksom på, så patienterne tilbydes den bedst mulige behandling,” forklarer Jane Hejlesen.


Jane Hejlesen og Freddie Sloth-Lisbjerg (formand for Tandlægeforeningen)


Badmintonspillende matematisk talent
Jane Hejlesen trådte sine barnesko i Silkeborg. På Silkeborg gymnasium var hun medlem af en matematisk talentudviklingsgruppe, der arbejdede med matematisk modellering og brætspillet Tres. Gruppen var tilmed på besøg på Cambridge University for at forklare deres teori til en af verdens førende spilteoretikere. Også inden for sportens verden har Jane Hejlesen gjort sig positivt bemærket. Fra 2013 til 2015 spillede hun på kontrakt med Silkeborg Badminton Klub (SBK). I 2013 blev hun optaget på drømmestudiet som tandlægestuderende på Aarhus Universitet. ”Jeg har altid været glad for at gå til tandlæge og ville gerne lave noget, hvor jeg både bruger mine hænder og min hjerne. Tandlægefaget indeholder lidt af begge dele,” siger Jane Hejlesen. Udover at dyrke badminton er hun aktiv i studiemiljøet og frivillig i organisationen ”Tandsundhed Uden Grænser”. Hvad fremtiden bringer karrieremæssigt, har Jane Hejlesen endnu ikke lagt sig fast på, men hun vil gerne både prøve at arbejde inden for børne- og ungdomstandplejen og voksentandplejen.

Jane Hejlesen modtog scholarstipendiet af formanden for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg, i Bella Center i København fredag den 3. november ved Tandlægeforeningens Symposium. Symposium er et årligt tilbagevendende efteruddannelsesarrangement, hvor danske tandlæger bliver opdateret af eksperter fra ind- og udland på den nyeste viden inden for et specifikt emne. I år deltog over 1400 tandlæger for at blive klogere på, hvordan man udfører verdens bedste rodbehandling.

For yderligere information kontakt venligst:
Charlotte Holst, kommunikationskonsulent, Tandlægeforeningen, tlf.: 26 82 18 24, chh@tdl.dk
Claus Jørgensen, kommunikationschef, Tandlægeforeningen, tlf.: 21 26 56 98, cj@tdl.dk


Senest opdateret 03. november 2017