Mælk kan måske forebygge caries

PRESSEMEDDELELSE
23. november 2016
Bemærk: Denne nyhed er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information.
Mælk og andre mejeriprodukter kan muligvis være med til at forebygge en af de mest udbredte tandsygdomme – caries. Det viser et nyt studie blandt danske børn og unge omtalt i Tandlægebladet.
 
De fleste ved, at calcium fra blandt andet mælk er gavnlig under tanddannelsen, og det er en af grundene til, at man anbefaler børn og unge at drikke mælk. Nu er der noget, der tyder på, at mælk også kan beskytte tænderne mod caries. Et nyt studie blandt knap 800 9-årige og 340 15-årige danske børn og unge viser, at en større del af de børn og unge, der havde et højt indtag af mælk og andre mejeriprodukter, var cariesfrie, sammenlignet med dem, der havde et lavt indtag af mælk og andre mejeriprodukter.
 
”Nyere undersøgelser peger på, at mælk og andre mejeriprodukter har nogle særlige egenskaber, som kan have en gavnlig effekt på caries, men dette er, så vidt vi ved, det første studie, som viser denne sammenhæng over tid, fordi man har fulgt børnene i flere år,” fortæller Susanne Lempert, ledende tandlæge ved tandplejeruddannelsen på Københavns Universitet, som står bag studiet, der er en udløber af hendes ph.d.-projekt.
 
Susanne Lempert og forskerteamet bag undersøgelsen brugte dels tal fra den danske del af en europæisk undersøgelse, hvor man har spurgt til børn og unges kostvaner og dels de såkaldte SCOR-tal, der viser, hvor meget caries danske børn og unge har. De kiggede både på, hvor meget caries, børnene havde, da de var henholdsvis 9 og 15 år, og hvor meget caries de udviklede fra de var 9 til 12 og 9 til 15 år. Ifølge Susanne Lempert kan forskerne på baggrund af studiets resultater ikke fastslå, at mælk og andre mejeriprodukter beskytter mod caries, da forskellene var små, men studiet giver et fingerpeg om, at mælk og andre mejeriprodukter kan spille en rolle i forhold til at forebygge caries.
 
Følg de generelle kostråd
Forskerne tog både højde for deltagernes køn, sukkerindtag og forældrenes uddannelsesniveau, men vil ikke udelukke, at der kan være andre årsager til, at de børn, der havde et højt indtag af mælk og andre mejeriprodukter, havde mindre caries. ”Vi ved reelt ikke, om det kun er mælkens beskyttende egenskaber, eller om det også er et udtryk for, at de børn og unge, der drikker meget mælk og spiser mange mejeriprodukter har en bedre mundhygiejne, fx børster tænder grundigt, for de tal har vi ikke,” forklarer Berit Heitmann, professor og forskningsleder på Bispebjerg og Frederiksberg hospital, som sammen med kollegaer fra Syddansk Universitet også står bag det danske studie. Hun håber derfor, at studiet giver anledning til flere undersøgelser på området.
 
Kan man så bare drikke løs af mælk og spise diverse mejeriprodukter med god samvittighed og håbe på, at det forebygger caries? Følg de generelle kostråd, for det kan være usundt at få alt for meget fedt fra mælk og andre mejeriprodukter, og pas på sukkeret, for sukker er den primære årsag til caries, lyder anbefalingen fra både Berit Heitmann og Susanne Lempert.  

Husk at kreditere Tandlægebladet, hvis du bringer denne historie.

© Tandlægeforeningen. Du må gerne citere fra denne artikel, men du skal angive Tandlægeforeningen som kilde.
Senest opdateret 23. november 2016