Børn og unge kan undgå tandlægeboret

PRESSEMEDDELELSE
07. november 2016
Bemærk: Denne nyhed er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information.
Mange frygter tandlægeboret, men ny dansk forskning viser, at børn og unge med huller i tænderne i mange tilfælde helt kan undgå bedøvelse og bor og i stedet kan få en såkaldt forsegling.

Når børn sætter tænderne i en Toblerone eller Tivolistang, risikerer de samtidig at få en af de mest udbredte tandsygdomme – huller i tænderne (caries). Og caries medfører ofte bedøvelse og bor. Men nu viser ny dansk forskning, at børn og unge i mange tilfælde kan få en forsegling, som er en plastlakering af tanden, i stedet for en fyldning. Det betyder nul smerter, kortere tid i tandlægestolen og tænder, der holder længere.

”Danske tandlæger har i mange år brugt forseglinger til at forebygge caries og til begyndende caries på tyggefladerne hos børn og unge. Vores nyeste forskningsresultater viser, at forseglinger også kan bruges på lidt dybere caries, som ellers skulle behandles med en fyldning,” fortæller Azam Bakhshandeh, adjunkt, tandlæge og ph.d. på Tandlægeskolen i København, som bakkes op af Vibeke Qvist, lektor, dr. odont., og ph.d, på Tandlægeskolen i København. De står begge bag forskningsprojektet.   
 
Lovende syvårs-resultater
Forskningsresultaterne er en del af det såkaldte SEAL-projekt, der har været i gang siden 2006, og som omfatter 521 børn og unge mellem 6 og 17 år, som alle havde caries på tyggefladerne på de blivende kindtænder. To tredjedele af cariesangrebene blev behandlet med en forsegling, og de resterende fik en plastfyldning. Syvårs-resultaterne af projektet ser meget lovende ud. ”Resultaterne viser som forventet, at fyldninger holder bedre sammenlignet med forseglinger. Men cirka halvdelen af forseglingerne holder stadig, og udviklingen af caries er standset under behandlingen, og det er meget positivt,” siger Vibeke Qvist.
 
Forlænger tandens levetid
Der er flere fordele ved at forsegle en tand med caries fremfor at bore i den. Forsegling er en mere skånsom behandling, og tanden får en længere levetid, fordi man udsætter eller helt undgår det tidspunkt, hvor man er nødt til at bore og lave en fyldning. SEAL-behandlingen tager kortere tid end en fyldningsbehandling, og så slipper man for den smerte, der kan være forbundet med bedøvelse og bor. Til gengæld skal man lidt oftere til kontrol og genbehandling, end hvis man har en fyldning. Og indtil videre kan SEAL-behandling kun bruges på en bestemt type huller, nemlig dem på tyggefladerne, når de ikke er for dybe. Langt de fleste af de huller, som børn og unge får, er netop på tyggefladerne.
 
Flere gevinster
Mette Borum er overtandlæge i tandplejen i Aarhus Kommune og har siddet i styregruppen for SEAL-projektet, siden det startede i 2006. Hun ser flere gevinster ved SEAL-behandlingen. ”Fyldninger holder ikke for evigt, og hver gang man laver en fyldning, fjerner man lidt sund tandsubstans. Hvis man i stedet kan lave en tæt forsegling, ”kvæler” man cariesangrebet og forhindrer det i at udvikle sig,” siger Mette Borum og tilføjer, at der også er en sundhedspædagogisk fordel ved behandlingen. ”Det fylder rigtig meget ved et tandlægebesøg, hvis man skal bore i en tand, så hvis man kan undgå det, har man mulighed for at fokusere mere på, hvordan barnet kan undgå flere huller,” siger hun.

Kan revolutionere cariesbehandling
Ifølge Vibeke Qvist og Azam Bakhshandeh har mange i børne- og ungdomstandplejen allerede taget behandlingen til sig, og de tror, at SEAL-projektet kan føre til et paradigmeskift i behandlingen af caries – ikke kun i Danmark. Blandt andet har Brasilien og Belgien allerede igangsat lignende projekter. SEAL-projektets forskningsresultater offentliggøres i det anerkendte amerikanske tidsskrift Journal of Dental Research Clinical & Translational Research inden for de næste par måneder.
 
Azam Bakhshandeh har netop præsenteret SEAL-projektets nyeste forskningsresultater til Tandlægeforeningens Symposium i Aalborg, som er et årligt tilbagevendende efteruddannelsesarrangement for danske tandlæger. I år deltog omkring 1100 tandlæger for at blive klogere på sygdomme og tilstande i de hårde tandvæv.
 
For nærmere information kontakt:
Charlotte Holst, kommunikationsmedarbejder, tlf. 33 48 77 31/26 82 18 24, chh@tdl.dk
Claus Jørgensen, kommunikationschef, tlf.: 70 25 77 11/21 26 56 98, cj@tdl.dk
© Tandlægeforeningen. Du må gerne citere fra denne artikel, men du skal angive Tandlægeforeningen som kilde.
Senest opdateret 07. november 2016