Derfor glemmer forældre at børste tænder på deres børn

PRESSEMEDDELELSE
19. januar 2016
Forældre, der glemmer at børste tænder på deres børn, er mere fokuserede på hvide tænder og frisk ånde end børnenes sundhed. Det viser en ny undersøgelse omtalt i Tandlægebladet.

Der er bred enighed om, at det er bedre for børns tandsundhed, hvis de får børstet tænder to gange om dagen end én gang om dagen. I en spørgeskemaundersøgelse i et socialt belastet område i det sydlige Wales har man forsøgt at finde ud af, hvorfor nogle forældre indimellem glemmer én af de daglige tandbørstninger. I undersøgelsen deltog 298 forældre til 3-6-årige børn. Undersøgelsen viste bl.a., at forældre, der for det meste børstede børnenes tænder for at opnå hvide tænder og frisk ånde, oftere glemte aftentandbørstningen end forældre, der var mere fokuserede på børnenes sundhed.

– Det er også i Danmark velkendt, at forældres indsigt i tandsundhed påvirker deres handlinger i forhold til deres børn og dem selv i øvrigt. Vi handler ud fra det, som vi mener giver mening. Er man uvidende om faktorer af betydning for sundhed, vælger man det, som er lettest eller mest behageligt. Mangler man et rationale for at handle på en bestemt måde, gør man det ikke – heller ikke selvom man får det anbefalet, forklarer Bo Danielsen, skolechef ved skolen for klinikassistenter og tandplejere på Københavns Universitet

Start tidligt med tandbørsten
Tandbørstningen skal begynde, så snart den første tand bryder frem. Det er vigtigt at grundlægge gode tandbørstevaner så tidligt som muligt. Når tænderne bryder frem, holder du blidt om barnets hånd og begynder at børste tænderne.

  • Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved og et godt greb
  • Brug altid tandpasta med fluor, da fluor forebygger huller i tænderne
  • Brug kun en ganske lille mængde tandpasta – ikke mere, end hvad der kan ligge på barnets lillefingernegl
  • Husk at børste alle tændernes flader, dvs. både forside, bagside og tyggeflader
  • Børst helt ned over tandkødskanten, så tandbørsten også renser mellem tænderne
  • Børst tænderne to gange om dagen (morgen og aften)

Læs mere på tandlaegeforeningen.dk

I det nye nummer af Tandlægebladet kan du også læse, at tæsk giver tandskader, og at topspillere har flere tandproblemer.

For nærmere information kontakt:
Charlotte Holst, kommunikationsmedarbejder, tlf. 33 48 77 31/26 82 18 24, chh@tdl.dk
Claus Jørgensen, kommunikationschef, tlf.: 70 25 77 11/21 26 56 98, cj@tdl.dk
Senest opdateret 19. januar 2016