Hvor er hjælpen til mennesker med tandproblemer på grund af medicin?

13. august 2018

Lørdag den 11. august 2018 bragte dagbladet Politiken et fælles debatindlæg af Susanne Kleist, medlem af Tandlægeforeningens hovedbestyrelse og Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH).

Debatindlægget sætter fokus på de massive tandproblemer, man kan få af mundtørhed, der skyldes medicin, og der opfordres til handling fra politikernes side. Her kan du læse hele debatindlægget:

Mennesker med sygdomme og handicap risikerer at få massive tandproblemer ved at tage nødvendig medicin, der har mundtørhed som bivirkning.

Spyt beskytter tænderne, og en tør mund kan derfor give mange huller i tænderne, tandkødsbetændelse, syreskader – og i værste tilfælde smuldrende tænder. Tandproblemer, der kan forfølge en resten af livet, gør ondt i pengepungen, forringer livskvaliteten og kan bidrage til følelsen af stigmatisering.

Langt de fleste, der får alvorlige tandsygdomme på grund af medicin, er overladt til selv at betale størstedelen af regningen for behandlingen.

Er det retfærdigt, at mennesker med handicap får nye udgifter og tandproblemer at slås med, fordi de tager nødvendig medicin?

Er det retfærdigt i et velfærdssamfund som det danske, at mennesker, der har ondt i livet, også skal have ondt i tænderne?

To ud af tre tandlæger fortæller, at de inden for de sidste 10 år har fået langt flere patienter med tandsygdomme som følge af mundtørhed, der skyldes medicin. Vi opfordrer derfor sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og den arbejdsgruppe, som i den kommende tid skal gentænke voksentandplejen, til at tage fat på problemet.

Lad os få lavet en paragraf, der hjælper de mange danskere, der har et sygdomsbetinget ekstraordinært stort behov for forebyggelse og tandbehandling på grund af medicin.

Senest opdateret 13. august 2018