Sådan undgår du tandpine i julen

December måned er højsæson for tandpine og tandskader. Heldigvis sidder tandlægevagter over hele landet klar til at hjælpe, hvis du får tandproblemer i juledagene.

Av! Den gode julestemning kan hurtigt blive spoleret, hvis du knækker en tand på flæskesværen. De fleste tandlæger holder lukket i juledagene, men der er heldigvis hjælp at hente, hvis uheldet er ude. Hvis du får tandpine eller mindre tandskader, fx smerter i en tand eller en tabt fyldning, uden for din tandlæges åbningstid, kan du kontakte tandlægevagten i din region. Tandlægevagtordningerne er forskellige fra region til region. Nogle steder kan du møde op uden at have bestilt tid, andre steder skal du først kontakte vagten eller regionens akutlinje for at aftale tid. Det er typisk knækkede tænder, betændelse i en tandnerve eller problemer med en rodbehandling, der får danskerne til at kontakte tandlægevagten i dagene omkring jul og nytår.

Husk dit gule sundhedskort, vær opmærksom på at du typisk skal betale kontant eller med dankort, og at priserne er højere end ved en normal tid hos tandlægen. Der kan være lang ventetid, hvis der er mange, der henvender sig, men tandlægerne vil gøre, hvad de kan for at hjælpe dig så hurtigt som muligt.

Hvis du har større akutte behandlingskrævende tandskader, fx efter et cykelstyrt, eller blødninger efter en operation i munden, skal du kontakte tandskadevagten i din region. Tandskadevagten er afløseren for skadestuen, når det gælder tandskader.

Brug din sunde fornuft
Du kan også selv gøre noget for at forebygge tandpine i juleferien. Vær forsigtig, når du bider og tygger i noget hårdt som flæskesvær og nødder, så du undgår tyggeskader. Brug din sunde fornuft og forsøg fx ikke at åbne juleøl med tænderne. Mange af os spiser lidt flere søde sager i december måned, og vær opmærksom på, at de sukkerholdige ting, du spiser mellem hovedmåltiderne, giver størst risiko for huller i tænderne (caries). Især hvis det klistrer fast til tænderne, fx tørret frugt, karameller og bolsjer. Husk derfor – ikke mindst i juletiden - at børste tænderne med fluorholdig tandpasta to gange om dagen i to minutter hver gang.

For nærmere information kontakt:
Charlotte Holst, kommunikationskonsulent, tlf. 26 82 18 24, chh@tdl.dk
Charlotte Bender, kommunikationschef, tlf. 24 59 04 69, cbe@tdl.dk