Hjælp demensramte med tandbørsten

Mange demente har brug for hjælp til den daglige tandbørstning. Som pårørende kan du give en hånd med tandbørstningen og dermed være med til at forebygge tandsygdomme og livstruende lungebetændelse.

Flere og flere danskere rammes af demens. Ifølge Alzheimerforeningen lever 70-85.000 danskere med en demenssygdom, og i 2040 forventes antallet af demente over 60 år til at vokse til 120-146.000. Demente har brug for hjælp til pleje og omsorg – også til den daglige tandbørstning.

”Mange demente føler selv, at de kan klare tandbørstningen, men min erfaring er, at de oftest desværre ikke længere har evnen og forståelsen til at selv at gøre det. Og hvis der ikke bliver taget hånd om mundhygiejnen hos demente, kan det medføre tandsygdomme som tandkødsbetændelse og parodontitis, hvilket øger risikoen for alvorlige sygdomme som lungebetændelse. Dårlig mundhygiejne går også kraftigt udover livskvaliteten hos den ældre,” fortæller Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.

Har du ældre pårørende, der lider af demens eller en anden sygdom, der gør det svært for den ældre at klare den daglige tandbørstning, kan du gøre en indsats for at hjælpe, råder Freddie Sloth-Lisbjerg. Hvis den ældre bor på et plejecenter, kan du fx tage en snak med personalet i forhold til, hvad de konkret gør for at hjælpe med mundhygiejnen. Men du kan også selv give en hånd med tandbørstningen.

Sådan børster du
• Brug en elektrisk tandbørste eller almindelig tandbørste, afhængig af hvad der fungerer bedst for jer begge.
• Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved.
• Brug tandpasta med fluor.
• Sørg for at den ældre sidder ned, og at du står bagved.
• Børst både tænder og tandkødsrande rene. Træk eventuelt lidt ud i den ældres kind, så der er plads til at børste tænder.
• Det er vigtigt, at du går systematisk frem, så alle tandflader børstes. Start fx med at børste undermundens tænder udvendigt, så indvendigt og til sidst på tyggefladerne og gør det samme for overmunden.
• Hvis den ældre har kroner, broer og/eller implantater: Vær særlig opmærksom på at rengøre grundigt omkring restaureringens kanter.

Tænderne bør børstes både morgen og aften, og mange har også brug for at få gjort rent mellem tænderne, fx ved hjælp af en mellemrumsbørste.

For nærmere information kontakt:
Charlotte Holst, kommunikationskonsulent, tlf. 33 48 77 31/26 82 18 24, chh@tdl.dk
Claus Jørgensen, kommunikationschef, tlf.: 70 25 77 11/21 26 56 98, cj@tdl.dk

Kontaktinformationer

Tandlægeforeningen
Amaliegade 17
1256 København K
Telefon: 70 25 77 11
Fax: 70 25 16 37
CVR: 21318418

Man-tors kl. 9.00-16.00
Fre kl. 9.00-15.30

Klik her, hvis du ønsker at sende sikker mail til TF