Ny test: Energidrikke er syrebad for dine tænder

PRESSEMEDDELELSE
Salget af energidrikke eksploderer, men de kan give alvorlige syreskader på tænderne. Det afslører en ny undersøgelse, som DTU Kemi har lavet for Tandlægeforeningen.

Mange unge sveder i denne tid over eksamenslæsning, og det kan være fristende at ty til en energidrik for at holde trætheden fra døren. Men de opkvikkende og vanedrikkende energidrikke kan være særdeles skadelige for tænderne. Det viser en ny undersøgelse af 25 populære energidrikke fra mærker som Red Bull, Monster, Cult, Burn og Nutramino, som DTU Kemi har lavet for Tandlægeforeningen. Nogle indeholder sukker, andre er sukkerfri. Alle har en lav pH-værdi mellem 2,7 og 3,8 og en betydelig såkaldt bufferkapacitet, hvilket kan føre til syreskader på tænderne. Burn Energy Drink Original skiller sig ud ved både at have den laveste pH-værdi og højeste bufferkapacitet af alle de testede energidrikke.  

”Undersøgelsen bekræfter vores mistanke om, at energidrikke kan være farlige for tænderne. Energidrikke kan ætse tændernes emalje, og drikker man dem ofte og over lang tid, kan det føre til, at man fx skal have tandkroner og facader på tænderne,” advarer Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg. Han er især bekymret for de unge, der tager små slurke over mange timer, så tænderne ligger i et konstant syrebad.

Dagligt forbrug gav syreskader
I sine teenageår drak Haris Dzanovic omkring en halv liter energidrik eller sodavand om dagen – typisk i frikvarteret i skolen eller i forbindelse med lektielæsning. ”For at kunne smage det rigtigt, skyllede jeg det rundt i munden, men dengang tænkte jeg ikke over, at det kunne være skadeligt,” fortæller Haris Dzanovic, som i dag er 21 år. Forbruget resulterede i syreskader - isninger i tænderne, en blålig, gennemsigtig tand og en slidt emalje. Små stykker af tænderne brækkede af, som tandlægen behandlede med plast. I dag bruger han en bidskinne om natten for at undgå yderligere slid. Tandlægen rådede ham dengang til at skære ned på forbruget, bruge sugerør og drikke vand bagefter. ”Nu drikker jeg faktisk kun energidrikke og sodavand til særlige begivenheder – hvis jeg er i biografen eller efter en fodboldkamp,” siger han.

Flere får syreskader
En rundspørge, som Tandlægeforeningen for nylig har gennemført blandt ca. 400 tandlæger, viser, at 98 procent af de adspurgte tandlæger har patienter med syreskader. Næsten tre ud af fire svarer, at antallet af patienter med syreskader er steget de seneste ti år. Samtidig stiger salget af energidrikke. Ifølge DTU Fødevareinstituttet er mængden af energidrikke, der sælges i Danmark, firedoblet fra 2010 til 2016 – fra ca. fire millioner liter i 2010 til lidt over 16 millioner liter i 2016. Og i 2021 forventes salget at være steget til 25 millioner liter.

Sådan kan du forebygge syreskader:
•    Begræns indtaget af læskedrikke – også lightprodukter
•    Synk væsken med det samme og skyl den ikke rundt i munden
•    Drik ikke i mange små slurke over lang tid
•    Drik væsken med sugerør – placer sugerøret langt tilbage i munden
•    Drik hellere læskedrikke til et måltid end alene
•    Skyl munden med vand, lige efter der har været noget surt på tænderne
•    Børst tænder med fluortandpasta mindst to gange om dagen i to minutter hver gang
•    Gå regelmæssigt til tandlæge, så begyndende syreskader kan opdages.

Er din energidrik på listen? Tjek Tandlægeforeningens hjemmeside, hvor du kan se alle resultaterne af undersøgelsen.

Kilder:
•    Kostens betydning for børn og unges sundhed og overvægt: 2000-2013. E-artikel fra DTU Fødevareinstituttet, nr. 2, 2017.
•    Consensus report of the European Federation of Conservative Dentistry: Erosive tooth wear - diagnosis and management. Bragt i Tandlægebladet nr. 3, marts 2017.  

For nærmere information kontakt:
Charlotte Holst, kommunikationskonsulent, tlf. 33 48 77 31/26 82 18 24, chh@tdl.dk
Claus Jørgensen, kommunikationschef, tlf.: 70 25 77 11/21 26 56 98, cj@tdl.dk

Kontaktinformationer

Tandlægeforeningen
Amaliegade 17
1256 København K
Telefon: 70 25 77 11
Fax: 70 25 16 37
CVR: 21318418

Man-tors kl. 9.00-16.00
Fre kl. 9.00-15.30

Klik her, hvis du ønsker at sende sikker mail til TF