Vores tænder er ikke så rene, som vi tror

Vi er slet ikke så gode til at børste tænder, som vi selv tror. Det viser den hidtil største undersøgelse af danskernes tandsundhed – den såkaldte tandundersøgelse ved KRAM-undersøgelsen.

Undersøgelsen omfatter 4.402 voksne danskere, og den viser, at kun 29 % af danskerne har en god mundhygiejne – selv om 81 % børster tænder flere gange om dagen.

Jo ældre vi er, desto dårligere er vi til at holde tænderne rene. Men selv blandt de unge er der mange, der ikke gør det godt nok. 44 % af de 18-24-årige deltagere i undersøgelsen havde således en moderat eller ringe mundhygiejne, mens det samme var tilfældet for 81 % af deltagerne på 75 år eller ældre.

32 % af deltagerne havde et eller flere huller i tænderne, mens 63 % af deltagerne havde blødning fra tandkødet som følge af betændelse.

- Undersøgelsens resultater understreger, at det er vigtigt, at man går regelmæssigt til tandlæge for at få tjekket sine tænder og for at få gode råd om brug af tandbørste, tandtråd og tandstikkere. Den bedste forsikring mod tandpine og store tandlægeregninger er at gå regelmæssigt til tandlæge – og så selvfølgelig at have en god mundhygiejne, siger Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg.

Tandlægeforeningens formand opfordrer til, at man prioriterer mundhygiejnen højt, selv om man har sunde tænder:

- Tandsundheden er blevet forbedret betydeligt de seneste 40 år, og det skal vi være glade for. Men samtidig er det muligt, at den forbedrede tandsundhed har udviklet sig til lidt af en sovepude. Mange især yngre danskere har meget sunde tænder, og en væsentlig del af de unge har aldrig prøvet at få boret i en tand. Det har måske fået nogle til at tænke, at det ikke alligevel ikke er så vigtigt at børste tænderne grundigt to gange om dagen og bruge tandtråd eller tandstikkere. Men vigtigt er det. Dårlig mundhygiejne kan medvirke til både huller i tænderne, paradentose og andre tandsygdomme, forklarer Freddie Sloth-Lisbjerg.

Dansk Sundhedsinstitut ser resultaterne af undersøgelsen som et nyttigt redskab, når den fremtidige indsats inden for tandplejen skal tilrettelægges.

- Undersøgelsen tyder bl.a. på, at det vil være nødvendigt at fokusere endnu mere på det skift, der sker, når de unge skal til at gå til tandlæge i den almene voksentandpleje efter at have været tilknyttet børne- og ungdomstandplejen. Både for den enkelte og for samfundet er det væsentligt, at unge, der forlader børne- og ungdomstandplejen med sunde tænder, bliver ved med at have en god tandsundhed også som voksne, siger tandlæge MPH Birthe Cortsen, projektleder i Dansk Sundhedsinstitut (DSI) og forfatter til rapporten.

Den første af i alt tre delrapporter fra ”Tandundersøgelsen ved KRAM-undersøgelsen” offentliggøres 7. marts 2012 på dsi.dk. Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem Tandlægeforeningen og tandlægeskolerne ved universiteterne i Aarhus og København. Undersøgelsen er finansieret af tandlægernes fond i Danske Regioner ”Midler til fælles foranstaltninger på tandlægeområdet”, Sygekassernes Helsefond, Trygfonden og Tandlægeforeningen.

Nærmere oplysninger kan fås hos kommunikationschef Claus Jørgensen, Tandlægeforeningen, tlf. 21 26 56 98, eller tandlæge MPH Birthe Cortsen, projektleder i Dansk Sundhedsinstitut (DSI), tlf. 35 29 84 58 eller mobil 61 63 86 83.