Tandbørstning og tandtråd

Det er vigtigt at passe godt på sine tænder og holde dem rene - hele livet. Giv derfor dit barn gode tandplejevaner fra start.

Gode råd om børns tandbørstning

Det er vigtigt at passe godt på sine tænder og holde dem rene - hele livet!  Giv derfor dit barn gode tandplejevaner fra start.

Hjælp dit barn de første 10-12 år

Faktisk bør forældre allerede starte med tandbørstningen på deres barn, når barnets allerførste tand begynder at bryde frem.

Og de bør fortsætte helt frem til, at barnet bliver 10-12 år. Det er nemlig først, når et barn er 10-12-år, at det motorisk er i stand til at klare tandbørstningen grundigt nok selv. Indtil da bør en voksen derfor børste eller børste efter mindst én gang om dagen, så man er helt sikker på at få børstet alle tænderne ordentligt rene.

Metoden til at børste sit barns tænder er lidt forskellig, alt efter hvor gammelt barnet er. Her kan du se tre små film om, hvordan man børster tænder på børn i forskellige aldre:

Op til to år (se Josefine på otte måneder få børstet tænder)

To til fire-fem år (se Thomas på fire år få børstet tænder)

Over fem år (se Rune på seks år få børstet tænder)

De tre tandbørstefilm er lavet i samarbejde med Frederiksberg Kommunes Tandpleje og 3F.

Hvilken tandpasta og tandbørste skal man bruge til børn?

  • Brug altid tandpasta med fluor!

  • Mængden af tandpasta varieres efter alder. Fra det tidspunkt, hvor alle mælketænder er fremme, skal mængden svare til størrelsen af dit barns lillefingernegl. Du kan sagtens bruge almindelig voksentandpasta til dit barn fra start (få evt. mere information i de tre tandbørstefilm ovenfor).

  • Fra den første blivende kindtand (6-års tanden) kommer frem, er det dog bedst at børste dit barns tænder med voksentandpasta, fordi den type tandpasta indeholder mere fluor.

  • Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved og et godt greb.

  • Børst tænder mindst to gange om dagen – om morgenen og inden sengetid.

  • Når barnet bliver større, kan du nøjes med at hjælpe med tandbørstningen om aftenen.

  • Sørg for at børste alle tænderne grundigt

Skal man bruge tandtråd til børn?
Alle tandsæt er forskellige. Nogle børn kan nøjes med den daglige tandbørstning morgen og aften, mens andre har behov for at supplere med tandtråd. Spørg barnets tandlæge til råds – både i forhold til om dit barn har behov for at bruge tandtråd, og hvordan du i så fald bruger tandtråden på den rigtige måde.

Kontaktinformationer

Tandlægeforeningen
Amaliegade 17
1256 København K
Telefon: 70 25 77 11
info@tandlaegeforeningen.dk
CVR: 21318418

Man-tors kl. 9.00-16.00
Fre kl. 9.00-15.30

Klik her, hvis du ønsker at sende sikker mail til TF