Om tandbørstning

Børn og voksne i alle aldre bør børste tænder to gange dagligt med fluorholdig tandpasta. Brug mindst to minutter på at børste tænder hver gang. Det er vigtigt, at alle tandflader rengøres, uden at man skader tænder og tandkød. Tandbørsten er det vigtigste hjælpemiddel, men den kan ikke altid nå alle flader på en tand (se Figur 1). Det kan derfor være nødvendigt at bruge andre hjælpemidler til at holde tænderne rene, fx tandtråd, interdentalbørster (også kaldt mellemrumsbørster) eller tandstikkere. Tal med din tandlæge om, hvad der er bedst for dig.

1Figur 1: En tand har fem flader, som alle skal holdes rene.

Har du et sundt og sygdomsfrit tandsæt, er det vigtigste forebyggende hjælpemiddel at børste tænder to gange dagligt (før/efter morgenmad og før nattesøvn).

Det er individuelt, hvilken tandbørste der fungerer bedst: En almindelig tandbørste eller en elektrisk tandbørste. Sidstnævnte kan være en fordel, hvis du har svært ved at børste tænder med en almindelig tandbørste. Det er vigtigt, at tandbørsten er blød og har mange tætstillede børstehår. Tandbørsten skal skiftes ud, når børstehårene begynder at sprede sig. Spørg din tandlæge, hvilken tandbørste der passer bedst til dig.

Der er flere måder at børste tænder på. Bruger du en almindelig tandbørste, er gnubbemetoden effektiv (se Figur 2). Ved gnubbemetoden skal du holde tandbørsten vandret med fibrene pegende vinkelret mod tændernes flader, evt. let skrånende mod tandkødsranden. Børsten presses forsigtigt mod tænder og tandkød, og der udføres små gnubbende/cirkulære/-vibrerende bevægelser. Det er vigtigt, at tandbørstningen er rolig, og at du går systematisk frem, så alle tandflader børstes lige meget.

Tandbørstning

Ved gnubbemetoden skal du holde tandbørsten vandret med fibrene pegende vinkelret mod tændernes flader, evt. let skrånende mod tandkødsranden. Børsten presses forsigtigt mod tænder og tandkød, og der udføres små gnubbende/cirkulære/-vibrerende bevægelser. Det er vigtigt, at tandbørstningen er rolig, og at du går systematisk frem, så alle tandflader børstes lige meget.

Hvis du har caries
Har du caries, eller har du tidligere haft meget caries, som nu er behandlet med fyldninger, er det ekstra vigtigt at børste tænder grundigt to gange om dagen og supplere med daglig brug af tandtråd. Har du usædvanlig stor cariesaktivitet, kan tandlægen udskrive en recept på en tandpasta, der har et ekstra højt fluorindhold.  

Hvis du har parodontitis
Parodontitis er en betændelsestilstand i tændernes støttevæv, som bevirker, at vævet omkring tænderne nedbrydes. Resultatet er, at kæbeknoglen mindskes, og tandkødet kan også trække sig tilbage, så man får lange tænder og åbne mellemrum mellem tænderne. Tandkødet udfylder altså ikke hele tandmellemrummet. Sygdommen kan også medføre, at tænderne løsnes, og at de flytter sig.

Har du parodontitis er det, udover de to daglige tandbørstninger, ekstra vigtigt at rense mellemrummene mellem i tænderne, hvilket bedst gøres ved hjælp af interdentalbørster eller flaskerensere.

Hvis du har kroner, broer og/eller implantater
Kroner er restaureringer, som er fremstillet for at genopbygge en ødelagt tand. Broer er restaureringer, som har til formål at erstatte en manglende tand. Implantater kan også erstatte en manglende tand. Fælles for disse restaureringer er, at de ofte har nogle kanter, som samler bakterier, der kan give caries i den naturlige del af tanden og/eller betændelse i tandkødet.

Har du kroner, broer og/eller implantater, er det vigtigt at rengøre grundigt omkring restaureringernes kanter. Det betyder, at det udover de to daglige tandbørstninger kan være vigtigt også at bruge supplerende hjælpemidler såsom tandtråd eller interdentalbørste. Få din tandlæge til at udpege de steder, hvor det er vanskeligst at holde rent, og få tandlægen til at vise, hvordan du bedst gør det.

 

Kontaktinformationer

Tandlægeforeningen
Amaliegade 17
1256 København K
Telefon: 70 25 77 11
Fax: 70 25 16 37
CVR: 21318418

Man-tors kl. 9.00-16.00
Fre kl. 9.00-15.30

Klik her, hvis du ønsker at sende sikker mail til TF